Sla over en ga naar de inhoud

Installeer de app

Voeg de app toe aan je beginscherm voor snelle en makkelijke toegang.

  1. Tik op
  2. Kies 'Zet op beginscherm' of 'Add to Home Screen'

Port Defender 2025: slagvaardiger, efficiënter en nog groter

De vandaag beëindigde maritieme security oefening Port Defender verliep niet alleen slagvaardiger, maar ook efficiënter. Met dank aan een nieuwe task force, die de samenwerking tussen de 3 grootste spelers verbetert. Goed nieuws voor wanneer zich echt levensbedreigende situaties of grootschalige terreur in havens of op zee voordoen.

De eindoefening van Port Defender speelde zich af op zo’n 80 kilometer van de Nederlandse kust. Op een booreiland werd een gijzelingsactie beëindigd. De Defensie Duikgroep Maritiem maakte in de haven van Scheveningen een explosief onschadelijk. Dat was in de buurt van ondergrondse infrastructuur geplaatst. Op die manier werd voor het eerst het kabel- en leidingenwerk op de zeebodem bij de oefening betrokken.  

Een militair springt over een hekje.

Operators van de MARSOF spelen een voorname rol tijdens Port Defender.

Exportland

Hoofd planner majoor der mariniers Daan benadrukt dat Nederland zeer afhankelijk is van de Noordzee en van haar havens. Met 225.000 vaarbewegingen per jaar is het sowieso een van de drukst bevaren gebieden ter wereld. De Noordzee is van belang voor de visserij en voor de offshore-industrie. En er ligt een duizenden kilometers lang kabel- en leidingwerk voor de gas-, data- en elektriciteitsvoorziening. Daarbij zorgen windmolenparken voor de grootste energietransitie van ons land. “Door de gestage uitbreiding van al die infra neemt het belang ervan verder toe”, voorspelt Daan. Zo ook de kans op aanslagen. Om ons in Europees verband beter tegen hybride dreigingen te verweren, moeten we meer samenwerken. Dit met omliggende landen als Duitsland, België en Groot-Brittannië.”

Een militair daalt af van een ladder.

Aanslagen op de maritieme sector zijn funest voor de Nederlandse economie.

Ingegrepen

Daan vertelt dat de geografische focus tijdens Port Defender 2025 op de havens van Rotterdam en Scheveningen lag. Maar ook op het zeegebied op zo’n 80 kilometer uit de kust en de Haringvlietsluizen. Bij laatstgenoemde deed zich een opzettelijke aanvaring voor. Daardoor raakten de sluizen onbruikbaar, ontstonden problemen in de waterhuishouding en stagneerde de scheepvaart. Verder was er een gijzeling, waarop door leden van M-Squadron (Dienst Speciale Interventies) werd ingegrepen. De haven van Scheveningen vervulde in het scenario een rol bij de ophanden zijnde NAVO-top in Den Haag. 

Militairen met getrokken wapen door een gang.

Port Defender wordt gekenmerkt door een afwisselend scenario, waarin vooral disciplines van politie en Defensie tot uiting komen.

Leiding

Tijdens Port Defender nam voor het eerst de Joint Inter Agency Task Force North Sea (JIATF NS) deel. Dit samenwerkingsverband tussen Defensie (CZSK), Nationale Politie en kustwacht is opgericht om de samenwerking tussen deze 3 hoofdspelers te verbeteren. De Task Force draagt bij aan een beter begrip van wat er op de Noordzee gebeurt en stuurt de operatie aan. Hierbij staat het JIATF-NS in direct contact met de Staf Grootschalig Bijzonder Optreden van de Nationale Politie

Om de operaties te land, ter zee en in de lucht beter mogelijk te maken, voer landing platform dock Zr. Ms. Johan de Witt voor de kust. De luchtmacht deed aan Port Defender mee met onder meer Cougar transporthelikopters en MQ-9 Reaper drones. De landmacht vaardigde delen van het Joint ISTAR Commando af. Deze eenheid is gespecialiseerd in het verzamelen en analyseren van inlichtingen. Verder leverden de veiligheidsregio’s Rotterdam en Haaglanden een belangrijk aandeel aan Port Defender.